Haber

Bakan Kirişci: 11 ile 5 milyar liralık destek veriyoruz (2)

‘ŞAP HASTALIĞI GÜNDEMİMİZDE’

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem bölgesi ziyaretleri kapsamında Kilis Ticaret Odası’ndaki Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla görüşmeye geldi. Burada konuşan Bakan Vahit Kirişci, şap hastalığının gündemlerinde olduğunu ve bunun için üretilen aşıların büyükbaş hayvanlarda kullanılacağını söyledi.

Kirişci, “Irak’ta şap hastalığı belirtileri ortaya çıktığında Avrupa Birliği’nin fil efem adlı birimi bu çerçevede uyum çalışması başlatıyor ve bu uyum çalışması sonucunda ülkemizde bu hastalıkla ilgili endişeler oluşuyor. Türkiye’de bu hastalıkla ilgili incelemelere başlanıyor ve bu kapsamda serotip bir hastalık olmamız nedeniyle bundan sonraki süreçte konu büyümeden gerekli önlemlerin alınması için bakanlık olarak çalışma gündeme geldi. Serotipi çalışmamız noktasında bu akşamdan itibaren bu aşılar bu hastalığı aşındırmak ve bu büyük hastalıkların aşılama faaliyetlerini yürütmek için kullanılacaktır.Doğal olarak Türkiye bir yandan hayvan sağlığı ile ilgilenmektedir. Avrupa Birliği ve Avrupa kendi birimleriyle.Bu çerçevede 8 Mart’ta bunun için gerekli aşılar birimler noktasında doğrudan bilgilendirilmiş olarak üretildi.Aşılar sığırlarda kullanılacak ve hastalık kontrol altına alınacak. kontrollü Bununla.” Bakan Kirişci, sarsıntı bölgesindeki yaraların iyileştiğini belirterek, tarım tabanlarından bahsetti. Bakan Kirişci, depremin ilk gününde yaşananların geride kaldığını anlatarak, şunları söyledi:

“Bakanlık olarak başlangıçta 5 bin araç ve 15 bin çalışanımızla vatandaşımızın yanında olmaya çalıştık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaraları sarmak devletimizin birinci göreviydi. Depremin üzerinden 32 gün geçti. Hamdolsun ilk gün yaşadıklarımızı geride bıraktık 13 milyar 832 milyon TL 3,4 milyar liralık destekleme ödemesi çiftçinin hesabına aktarıldı.Bu miktarın 3,4 milyar lirası 11 ile 65. Kilis ile ilgili milyon lira ödeme de Kilisli çiftçilerimizin hesabına aktarıldı.Besi hayvanı üreticilerimiz hayvanlarını beslemede sıkıntı yaşamasın diye 11 ilimize 1.5 milyar lira ödendi.Destekleri yeniden gündeme getirdik. 11 ile dağıtılan 3.4 milyar liranın tabanı yuvarlak rakamlarla 5 milyar liraya yükseldi.”

Reşit CELEBİOĞLU/ KİLİS,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu