Kasaplar Federasyonu Başkanı Ensonhaber’e şunları söyledi: Kurban alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban kesenler, kesecekleri kurbanın nasıl olması gerektiğini ve etlerini saklamanın yollarını araştırıyor.
Dikkatsiz ve yanlış bilgiyle kurbanlık alımları ve etin uygunsuz şekilde saklanması hem ibadete zarar verir hem de kurbanın etini kullananlara zarar verir.
Ensonhaber YouTube kanalında İlker Koç’un programına konuk olan Kasaplar Federasyonu Lideri Osman Yardad, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve kurban etinin nasıl saklanacağını anlattı:
“Acemi kasaplara kurban kesmeyin”
3 harfli pazarlar kurbanları vaktinden önce kesip dağıtıyor, çok büyük bir rant var, devlet bunlara izin vermesin. Bugün Türkiye genelinde tüm belediyeler kesim yerlerini belirlemiş durumdadır. Acemi kasaplara kurbanlarını kesmeyin. Belediyenin belirleyeceği yerlerden kestirin. Tatilin 3’ünde olmama rağmen neden rahat?
Sağlıklı bir kurbanlık hayvanda aranan şartlar
Hayvanın kulağı kesilmez, boynuzu kırılmaz. Hayvan canlı olacak ve kürkü parlak olacaktır. Sağlık raporuna bakın ve küpesine dikkat edin. Hayvanın ağzından salya akmayacak bu şeylere dikkat etmeliyiz. Artık pasaportu olduğuna göre günü, yaşı her şey belli.
kurbanın eti nasıl saklanır
İlk kesilen hayvanı poşetlere koyup dolaba atmayalım, havalar ısınınca bir gün eti havalandıralım. Vatandaş o günü mağdurlara ayırsın. Hızlı bir yürüyüşe çıkmayın. Kaldırım altında kıymadan mağdur olanlar var, bunlar hijyenik olmayan şartlar, vatandaşların bunlara dikkat etmesi gerekiyor.